Otyłość

Co to jest otyłość?

Otyłość jest przede wszystkim chorobą. Jest to patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie. W 95% przypadków otyłość jest następstwem nadmiaru energii pobieranej z pożywienia. U osób o prawidłowej masie ciała tkanka tłuszczowa nie przekracza 20% masy ciała u kobiet i 10% u mężczyzn. Ilość nadmiernej tkanki tłuszczowej można określić dzięki indeksowi masy ciała (BMI - Body Mass Index). Uważa się, że osoby z BMI powyżej 25 mają nadwagę, natomiast osoby z BMI powyżej 30 są oceniane jako osoby otyłe.

Otyłość zwykle jest związana z występowaniem różnych schorzeń. Zachorowalność wzrasta systematycznie od BMI 25 do 30.

Choroby związane z otyłością:

  • nadciśnienie tętnicze - wzrost masy ciała o 20% powoduje trzykrotny wzrost ryzyka wystąpienia nadciśnienia. 80% osób otyłych po 50 roku życia choruje na nadciśnienie tętnicze.
  • cukrzyca typu II - 80-90% osób otyłych choruje na cukrzycę typu II.
  • hiperlipidemia - u osób otyłych podwyższeniu ulega poziom cholesterolu i lipidów we krwi
  • choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa) - choroba ta występuje u ponad 40% osób z BMI powyżej 25. Ryzyko jest o 1,5 raza większe w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała. U kobiet z BMI między 23 a 24,9 ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej jest o 50% wyższe, a u osób z BMI powyżej 29 o 350% wyższe w stosunku do osób z prawidłowym BMI (18-23). U mężczyzn w wieku poniżej 65 lat z BMI 25-28,9 ryzyko rozwoju tej choroby jest wyższe o 72%.
    U osób otyłych ryzyko niewydolności serca zwiększa się dwukrotnie. W przypadku masywnej otyłości z BMI > 40 dochodzi do rozwoju niewydolności prawej komory serca bezpośrednio spowodowanej zaburzeniami oddychania i nadciśnieniem w tętnicy płucnej.
    Choroba niedokrwienna mięśnia sercowego może być przyczyną zawału serca.
  • udar mózgowy - ryzyko udaru mózgu jest dwukrotnie większe u osób otyłych.
  • nowotwory - u otyłych częściej niż u szczupłych występują nowotwory złośliwe macicy, sutka, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, prostaty, jajnika.
  • zaburzenia oddychania - zespół hipowentylacji, bezdech senny.
  • kamica pęcherzyka żółciowego mięśniowo-szkieletowe - u otyłych, w związku z nadmiernym ciężarem ciała, dochodzi do stanów zapalnych stawów, kręgosłupa i kończyn dolnych, jak również do zmian zwyrodnieniowych stawów.
  • żylaki kończyn dolnych - w związku z gorszymi warunkami odpływu krwi z kończyn dolnych u osób otyłych dochodzi do nadmiernego wypełnienia krwią żył, a w konsekwencji do powstawania żylaków.
  • powikłania ciąży - u otyłej kobiety zwiększone jest ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, nadciśnienia, toksemii, cukrzycy ciężarnych, przedwczesnego porodu, cięcia cesarskiego i umieralności okołoporodowej.
  • zaburzenia miesiączkowania i hirsutyzm. - osoby otyłe są mniej odporne na sytuacje stresowe.

Wyróżnia się dwa rodzaje otyłości ze względu na pochodzenie:

  • otyłość pierwotna - wynika z dodatniego bilansu energetycznego
  • otyłość wtórna - jeden z objawów chorób metabolicznych.

Ze względu na umiejscowienie nadmiaru tkanki tłuszczowej rozróżnia się:

  • otyłość aneroidalną - brzuszną, spotykaną częściej u mężczyzn, lepiej poddaje się leczeniu dietetycznemu
  • otyłość kynoidalną - udowo-pośladkową, występującą częściej u kobiet.

Przyczyny otyłości:

Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie w wieku niemowlęcym. Badania wykazują, że nadmierny przyrost masy ciała w wieku niemowlęcym powoduje wzmożone łaknienie i otyłość przez resztę życia. Udowodniono też, że dzieci karmione naturalnie rzadziej mają nadwagę/otyłość niż dzieci karmione sztucznie. Bardzo ważną przyczyną otyłości jest życie w ciągłym stresie, niepokoju, rywalizacji. Brak czasu na wypoczynek, spożywanie w pośpiechu nieregularnych posiłków (najczęściej typu "fast food") powoduje ciągłe napięcie psychiczne, utrzymuje organizm w nieustannym „pogotowiu”. Aby stłumić smutek, rozładować napięcie lub niepowodzenie sięgamy po coś, co sprawi nam krótkotrwałą przyjemność, np. słodycze. Nie rozwiązane problemy pozostają, a sięganie po "nagrodę na chwilę" najczęściej prowadzi do wyrobienia w sobie nawyku kompulsywnego jedzenia, ten zaś, do otyłości. Jedzenie kompulsywne (napadowe) przybiera na świecie postać już prawie epidemii. Jest to zaburzenie odżywiania polegające na spożywaniu nadmiernych ilości pokarmu w niekontrolowany sposób. Prawdziwym podłożem są przyczyny emocjonalne, a nie potrzeba zaspokojenia głodu. W trakcie takich sytuacji "zajadamy stresy dnia codziennego", stajemy się uzależnieni od jedzenia, które działa wtedy podobnie jak narkotyk.

Typowe objawy to:

  • okresowa utrata kontroli co do ilości i wielkości przyjmowanych posiłków
  • szybkie spożywanie posiłków, aż do wystąpienia objawów przejedzenia
  • jedzenie "w ukryciu"
  • towarzyszące poczucie winy i wstydu z powodu obżarstwa, nadwagi, czy otyłości.

Genetyczne czynniki otyłości:

  • Istnieją genetycznie uwarunkowane zespoły chorobowe, w których dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie.
  • W wyniku badań na zwierzętach udowodniono, że pojedyncza mutacja może prowadzić do rozwoju otyłości.
  • U niewielkiego odsetka ludzi występują również mutacje jednogenowe, które prowadzą do rozwoju otyłości olbrzymiej. Uważa się jednak, że u większości ludzi o skłonności do otyłości decydują prawdopodobnie mutacje wielu genów, np. genami kodującymi przemianę materii, regulującymi pobieranie energii z pożywienia itp. W wyniku mutacji następuje przewaga procesów magazynowania energii nad procesami jej wydatkowania.
  • Otyłość jest dwukrotnie częstsza u bliźniąt jednojajowych niż u rodzeństwa nie będącego bliźniętami.

Czynniki biologiczne:

  • Uszkodzenie podwzgórza (proces zapalny lub nowotworowy) i jąder brzuszno-przyśrodkowych podwzgórza mogą powodować rozwój otyłości.
  • Zaburzenia endokrynne, w których jednym z objawów jest otyłość:
    • niedoczynność tarczycy
    • zespół Cushinga
    • zespół policystycznych jajników
    • niedobór hormonu wzrostu
    • hiperinsulinizm.

Czynniki farmakologiczne:

Jedną z przyczyn otyłości mogą być przyjmowane leki. Mówimy wtedy o otyłości polekowej. Są to przed wszystkim leki takie jak:

  • kortykosteroidy
  • niektóre beta-adrenolityki
  • leki przeciwdepresyjne
  • leki psychotropowe

Podstawową przyczyną otyłości prostej są czynniki środowiskowe:

  • nadmierne spożywanie wysokoenergetycznej żywności
  • podjadanie między posiłkami, jedzenie z nudów
  • siedzący tryb życia (dodatni bilans energetyczny)
  • czynniki emocjonalne
  • otyłość w najbliższej rodzinie.

Czynniki psychologiczne:

  • jedzenie kompulsywne ( jedzenie napadowe, pod wpływem nie dającego się opanować wewnętrznego przymusu)
  • stres
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • zaburzenia nastroju (Zwiększone ryzyko otyłości występuje przede wszystkim w depresji. Osoby chore uczą się, że jedząc, mogą częściowo zmniejszać objawy depresji, poprzez dostarczenie sobie krótkotrwałej przyjemności.)

Docierając do ukrytych w umyśle podświadomym przyczyn zaburzenia, psychobiostymulacja aktywizuje proces leczenia, wprowadzając harmonię w systemie nerwowym. Zmniejsza łaknienie, doprowadzając organizm do równowagi psychofizycznej, a tym samym do normalizacji wagi ciała.

Uwaga: ta strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej informacji o celu ich używania i zmianie ustawień przeglądarki znajdziesz tutaj. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czym są pliki "cookie" - „ciasteczka”?


Poprzez pliki „ciasteczka” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Ciasteczka” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies, wykorzystywane są w celu: tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych dostosowanie zawartości i wyglądu strony do preferencji użytkownika

Używane ciasteczka na naszej stronie


  1. PHPSESSID - identyfikator sesji użytkownika
  2. PersistentQueueNumber,manageableQueueCookie0,goodsport – przechowuje kolejkę zdjęć
  3. offerclient - sesja klienta
  4. CMS_DEBUG – debugowanie strony
  5. jsltTestCookie – testowe ciasteczko
  6. CookieInfo - informacja o wyświetleniu powiadomienia dotyczącego użycia przez stronę plików cookies
  7. __utmaa, __utmab, __utmac, __utmaz - używane są przez usługę Google Analytics która pozwala na generowanie statystyk strony www
  8. ADMS_ID, storeregion, mbox, georouting_presented, BANNER_TYPE, s_pers, s_vi - adobe.com
  9. x-src, datr - używane przez facebook.com

Zmiana ustawień ciasteczek (cookies) w przeglądarkach:


- Opera
- Firefox
- Internet Explorer
- Chrome
- Safari

Wyłączenie akceptacji ciasteczek znacznie ogranicza funkcjonalność większości podstron witryny.